Nano Robotlar

Nanobotlar, Nanoidler, Nanitler, Nano Makineler, Nanomitler

Nano robotik, nanometre boyutlarında robotlar üretmek amacıyla çalışan yeni gelişen bir robotik araştırma alanıdır. Daha kesin bir ifadeyle nano robotik, 0.1-10 mikrometre ölçeğindeki aletlerle üretilebilen ve nano ölçekte ya da moleküler boyutta bileşiklerden oluşan nano robotlar tasarlama ve üretme amacıyla çalışan nanoteknoloji mühendislik disiplinidir. Aşağıda sıralanan değişik isismler

  • Nanobotlar
  • Nanoidler
  • Nanitler
  • Nano Makineler
  • Nanomitler

şu an hala geliştirilmekte olan bu araçları tanımlamak için kullanılan geçerli isimlerdir.

Nano makineler büyük ölçüde hala araştırma geliştirme safhasındadır. Ancak bazı ilkel moleküler makineler test edilmiştir. Örnek olarak 1.5 nanometre boyutunda bir anahtarı olan ve bir kimyasal örnek içerisindeki belirli molekülleri sayabilen bir sensör verilebilir. Nano teknolojinin ilk kullanışlı örnekleri tıp alanında kanser hücrelerini yok etmek için kullanılabilir. Bir diğer potansiyel uygulama, çevredeki zehirli kimyasalların tanımlanması ve oranlarının tespiti olabilir.

Bir başka tanım: Nano robotlar, nano ölçekteki cisimlerle yüksek kesinlikte etkileşebilen ve nano ölçekteki bir çözünürlükte manipüle edebilen robotlardır. Bu tanım daha çok mikroskopi ya da tarama probları araçları için kullanılır.

Nano Robotik Teorisi

Nano robotlar mikroskobik boyutlarda olacağından, bu robotların mikroskobik görevleri yerine getirebilmeleri için çok büyük sayılarda beraber çalışmaları zorunlu olabilir. Bu nano robot sürüleri Star Trek ve The Outer Limits gibi bir çok bilim kurgu hikayesinde kendine yer bulmuştur.

Bazı nano robotik destekçileri “gri çamur” korkutucu hikayelerine tepki olarak, kendilerini kopyalama yetenekleri olan nano robotların anlamlı bir nano teknoloji üreteceklerinin kesin olmadığını belirtiyorlar. Aynı zamanda eğer böyle bir kendini kopyalama yeteneğinin, geliştirilmesi durumunda zararlı olmayacağı da savunuluyor.

Nano robotik ile ilgili tasarımla ilgili sensör, güç, haberleşme, yön bulma, manipülasyon, ilerleme ve dahili hesaplama gibi spesifik tasarım problemlerinin dahil olduğu en detaylı teorik tartışma, Robert Freitas tarafından nanoilaç tıbbi bağlamında sunulmuştur. Bu tartışmalardan bir kısmı hala genelliğe ulaşamayan ve detaylı mühendisliğe yaklaşamayan bir durumda kalmıştır.

Biyoçip

Nano elektronik, fotolitografi ve yeni biyomalzemelerin birlikte kullanılması, genel tıbbi uygulamalarda kullanılabilecek nano robotlar üretilmesi için potansiyel bir yaklaşım sunmaktadır. Bu uygulamalar cerrahi enstrümantasyon, teşhis ve ilaç kullanımı alanlarında olabilecektir. Bu nano teknolojik ölçekte üretim metodu şu an elektronik endüstrisinde halihazırda kullanılmaktadır.Yani pratik nano robotlar nano elektronik araçlar olarak birleştirilmelidir. Bu sayede tele operasyon ve tıbbi enstrümantasyon için ileri yetenekler mümkün olacaktır.

Nubotlar

Nubot, nükleik asit robotun kısaltmasıdır. Nubotlar nano ölçekteki organik moleküler makinelerdir. DNA yapısı 2 ya da 3 boyutta nano mekanik araçlar yapmayı mümkün kılmaktadır. DNA tabanlı makineler küçük moleküller, proteinler ya da DNA tabanlı başka moleküller kullanılarak aktifleştirilebilir. DNA malzemelerine dayanan biyolojik devre kapıları, hedeflenen sağlık problemlerine yönelik ilaç dağıtımını sağlamak için moleküler makineler olarak üretilmiştir.

Pozisyonel Nano Montaj

2000 yılında Robert Freitas ve Ralph Merkle tarafından kurulan “Nanofabrika İşbirliği” (Nanofactory Collaboration) 4 farklı ülke ve 10 ayrı organizasyondan 23 araştırmacısı ile pratik bir araştırma ajandası oluşturmaya çalışmakta. Ajandanın amacı pozisyonel olarak kontrol edilen elmas mekano sentezi ve diamondoid tıbbi nano robotlar üretebilecek bir diamondoid nanofabrikası geliştirmek.

Bakteri Tabanlı

Bu yaklaşım Escherichia coli bakterileri gibi mikro organizmalar kullanılmasını önermektedir. Model itiş amacı için bir kamçılı kullanmaktadır. Bu tarz biyolojiyle tümleşik araçların hareket kontrolünde  elektromanyetik alanlar kullanılmaktadır.

Açık Teknoloji

Nano biyoteknoloji gelişiminin açık teknoloji kullanılarak yapılmasına yönelik bir önerge Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na sunulmuştur. Gönderilen belgede, açık kaynak fikrinin bilgisayar teknolojisindeki gelişmelerin hızlanmasındaki rolüne atıfta bulunularak, nano robot geliştirilmesinde de buna benzer bir yaklaşım gösterilmesinin topluma olacak faydaları anlatılmaktadır. Belgeye göre Nano biyoteknoloji kullanımı insanlığın ortak mirası olarak tanımlanmalı ve barış amacı güden etik pratiklere dayalı bir açık teknoloji olarak geliştirilmeli.