İnanılmaz Uçan Robot, Festo SMARTBIRD 31003

“Festo’nun Uçan Robotu – SmartBird”

“İnanılmaz Bir Uçan Robot, Gerçek Bir Kuş Gibi”


Festo, robotik koleksiyonuna yepyeni ve yine oldukça şık bir parça ekledi. Sadece 450g ağırlığında ve 1.96m kanat genişliğine sahip robotik martı SmartBird koleksiyonun son üyesi. SmartBird martılardan ilham alınarak tasarlanmış, dışarıdan bir yardım almadan havalanabilen, uçabilen ve konabilen bir uçan robot.

Festo’dan yapılan açıklamaya göre, SmartBird’ün yaratımında kuşların uçuş şifreleri çözülmüş. Robotun kanatları sadece yukarı ve aşağı doğru çırpılmıyor, aynı zamanda bir kaldıraç mekanizması ile kuşlarda olduğu gibi gövde ve kanat ucu arasındaki sapma da kontrol edilebiliyor.


Yön kontrolleri robotun kafa ve gövdesinin ters yönde hareket etmesi ile sağlanıyor. Bu hareketin senkronu iki elektrik motor ile sağlanıyor. Bu sayede aerodinamik olarak eğilmek mümkün oluyor ve eşzamanlı ağırlık değişimi sağlanıyor. Bu mekanizma sayesinde SmartBird oldukça çevik ve yüksek manevra kabiliyetine sahip.

Kuşlarda olduğu gibi, robotun kuyruğu sadece görünüş için bulunmuyor. Kuyruk kısmı kaldırma konusunda yardımcı aynı zamanda yunuslama ve sapma kontrollerini de sağlıyor. Robotik kuşun gövdesinde batarya, motor, iletim elemanları ve elektronik ve kontrol elemanları bulunuyor. Kanat pozisyonu çift yönlü Zigbee protokollü haberleşme ile izlenebiliyor ve gerçek zamanlı olarak kontrol edilebiliyor.


Videolar