Paletli Robotlar

Paletli robotlar, tekerlekler yerine sürekli paletlerle hareket eden robotlardır. Paletli robotlar arasında inşaat makineleri, askeri zırhlı araçlar ve insansız yer araçları bulunabilir.

Paletin tekerler üzerindeki en büyük avantajı, tekerleklere oranla yer ile arasında daha büyük bir temas alanı olmasıdır. Bu nedenle üzerinden geçtiği zemine birim alan başına aynı ağırlıktaki bir tekerlekli araca oranla daha az kuvvet uygular. Bu yüzden çamur, kar ve buz gibi yumuşak, düşük sürtünme katsayısı olan ve düzensiz zeminlerde kullanıma daha uygundur. Dezavantajları ise palet sisteminin, tekerleklere oranla çok karmaşık bir sistem olması ve kopma ve raydan çıkma gibi problemler yaşanabilmesi ihtimalidir.

 

Sürekli ray sistemi, sürekli bir bandın iki ya da daha fazla teker tarafından sürüldüğü bir araç itiş sistemidir. Bu bantlar genellikle askeri uygulamalarda modüler çelik plakalardan, tarım ve inşaat gibi daha hafif uygulamalarda ise çelikle desteklenmiş kauçuktan yapılırlar. Paletlerin daha geniş yüzey alanları aynı ağırlıktaki bir otomobilin çelik ya da kauçuk tekerlerine oranla, ağırlığı daha iyi dağıtır, bu nedenle paletli araçların yumuşak zeminde batma ihtimalleri çok düşüktür.

Metal plakalardan oluşan paletler, kauçuk tekerlere oranla daha zor yorulur ve hasar direnci yüksektir. Bu agresif paletler yumuşak zeminde rahat ilerleyebilirler ancak, sert zeminlere zarar verirler. Kauçuk pedlerden oluşan özel eklemelerle sadece metal plakalardan oluşa paletlerin bu zeminlere zarar vermesi engellenebilir.

Sürekli ray sistemi 1770’den beri kullanılmaktadır. Bu sistemin başlıca kullanım alanları:

  • Buldozerler
  • Ekskavatörler
  • Tanklar
  • Traktörler

Sürekli ray sistemi bunlar dışında paletli sistemlerden fayda görebilecek düşük yüzey basıncında çalışan her araca eklenebilir.