Modüler Robotik – Cubelets 11045

Sensör, lojik ve eyleyici bloklarını birleştirerek çocuklar çok karmaşık davranışlar gösterebilen basit, yeniden yapılandırılabilir robotlar yapabilirler.

Cubelets ve manyetik bloklar birleştirilerek sonsuz çeşitlilikte ve programlama ve kablo gerektirmeyen robotlar yapılabilir. Masaüstünde dolaşan ya da ışığa, sese veya sıcaklığa duyarlı robotlar yapmak oldukça kolaydır. Programlama yapmak yerine Cubelets modüllerini birbirine bağlayarak yapınızın davranışının bir kuş ya da arı sürüsündeki gibi nasıl değiştiğini gözlemleyebilirsiniz.

Set içerisindeki her Cubelets modülünün farklı ekipmanı ve farklı varsayılan davranışı vardır. Modüller arasında hissetme blokları adı verilen gözleriniz ve kulaklarınız gibi hareket eden blokların yanında hareket blokları ve düşünme blokları bulunmaktadır. Tıpkı insanlar gibi hissetme blokları sisteme girişler elde eder ve düşünme blokları hareket bloklarının ne hareket yapacağına karar verir.


“Cubelets”: Kablosuz, Kodsuz, Geerçek Robotlar

Pazarda bu aralar çok fazla teknolojik oyuncak bulunmakta. Ancak Cubelets robot yapmayı hızlı ve kolay bir hale getiriyor. Cubelets, Modular Robotics tarafından geliştirilen yeni bir robot üretim seti. Bu modülleri birbirlerine bağlayın ve robotlarınız başka hiçbir şey yapmanız gerek kalmadan hissetsin, planlasın ve uygulasın. Robotunuzun davranışı tamamen sizin modülleri nasıl birleştirdiğinize bağlıdır. Oluşturduğunuz robotun davranışları tamamen Cubelets’in hissetme, düşünme ve hareket blokları arasındaki ilişkilerle belirlenir. Yani robotunuzu kontrol eden tek bir blok ya da program yoktur.

Cubelets, robotik araştırmalarında önemli bir merkez olan Carnegie Mellon Üniversitesi’nden Eric Schweikardt tarafından geliştirilmekte. Cubelets’i ticarilerştirmek için kurulan Modular Robotics ise finansal desteği Ulusal Bilim Kurumu’ndan sağlanan bir fonla sağlamakta.

Cubelets’in arkasındaki fikir şaşırtıcı derecede basit. Her modül sadece bir iş yapıyor ancak komşu Cubelets modülleri daha karmaşık davranışlar göstermek için birbirleri ile haberleşiyorlar. Hisseden bloklar dış dünya ile ilgili bilgileri sisteme getiriyor, düşünme blokları yapılması gereken davranışı belirliyor ve hareket modülleri yapılması gereken işi yapıyor.